Dita e Rusisë   që nga viti 1992, festohet çdo vit si një festë kombëtare e Federatës Ruse. Fillimi i kësaj feste është nisur për nder të ditës së miratimit të Deklaratës për sovranitetin e RSFSR.

Deklarata mbi sovranitetin e RSFSR u miratua12 qershor 1990   Kongresi i parë i Deputetëve të Popullit të RSFSR dhe deri në vitin 1998 festa u quajt Dita e miratimit të deklaratës mbi sovranitetin shtetëror të Rusisë. Me miratimin e Kodit të ri të Punës në vitin 2002, u krijua zyrtarisht një emër i ri, Dita e Rusisë.

Dita e Rusisë është një nga festat më të "rinjta" të shtetit. Është interesante se shumë qytetarë të vendit e quajtën Ditën e Rusisë si Ditën e Pavarësisë së Rusisë, megjithëse ky formulim i përbashkët nuk është përdorur kurrë në dokumentet zyrtare.

12 qershor disa qytete të Federatës Ruse, në veçanti, Perm, Izhevsk, Tambov, Ufa, Surgut, Syktyvkar, Krasnoyarsk, festojnë Ditën e qytetit. Prandaj, popullsia vë në dukje "datën e dyfishtë" për festimet lokale.

tradicionalishtDita e Rusisë festohet   ngjarje të ndryshme argëtuese, si koncerte, gara dhe, natyrisht, një fishekzjarre e madhe. Në Moskë në Ditën e Rusisë 2010 do të festojë garën tradicionale "milje Kremlin" dhe kampionatin e Rusisë në drejtimin e një milje në autostradë. Lëvizja e transportit motorik në pjesën qendrore të Moskës do të kufizohet nga ora 8 deri në fund të ngjarjes.

Gjithashtu, banorët dhe vizitorët mund të vizitojnë festivalin ndërkombëtar të lëvizjes, që do të zhvillohet në sheshin Lubjanka, një festival i hapur ndër-rajonal i këngës së artit në Muzeun-Rezervë "Kolomenskoye". Në zonën e përmbytjeve të Strogin do të ketë një regat "Kupa e dritave të kuunjëve të lehta". Përveç kësaj, ngjarjet kulturore për veteranët do të zhvillohen në kryeqytet, do të mbahen ngjarje bamirësie për të ardhura të ulëta.

Ne mbrëmjenë sheshin e kuq do të jetë një koncert i madhme pjesëmarrjen e yjeve të muzikës moderne.