Kollitja dhe mbytja nga një fëmijë i sëmurë mund t'i përzënë në panik çdo prind. Shumë shpesh arsyeja për sulme të tilla është e ashtuquajturavarri i rremë. Çfarë i bën prindërit kur sulmon një grep të rremë? Si të ndihmoni?

Lëkura është një proces inflamator në laring dhe trake. Kurbani i vërtetë është vërejtur vetëm në difterinë, në këtë rast, inflamacioni shtrihet edhe tek kordat vokale. Dhe krupë e rreme (stenoza e laringut, laringotraheitis akute stenozë   ) është vërejtur me sëmundjet akute të frymëmarrjes akute. Në këtë rast, inflamacioni mund të përhapet deri në trake dhe bronke.

Varri i rremë është kryesisht sëmundje e fëmijëve që është më e zakonshme tek fëmijët e moshës tre muaj deri në tre vjet. Kjo është për shkak tëkarakteristikat e strukturës së sistemit të frymëmarrjes tek fëmijët. Në fëmijëri, trake dhe bronke janë më të ngushta dhe forma e tyre nuk është cilindrike, por në formë të gypave. Përveç kësaj, në muret e laring, fëmijët kanë më shumë enë të gjakut. Prandaj, fëmija e fëmijës është më i prirur ndaj ënjtjes, gjë që çon në spazma dhe madje edhe mbytje.

Zakonisht kurvar i rremë vjen papritmas, më shpesh, sulmi ndodh gjatë natës kur fëmija është duke fjetur. Fëmija nxiton në gjumin e saj, duke marrë frymë rëndë, pastaj fillon të kollitet. Varri i rremë mund të njihet nga karakteristikakollë e thatë "barking". Mund të ketë vjellje, ethe. Për shkak të mbytjes së fillimit, fëmija i mungon oksigjeni, kështu që frekuenca e frymëmarrjes rritet në 50 frymëmarrje në minutë (në një shkallë prej 25-30).

Nëse asgjë nuk është bërë, kollitja gradualisht mund të bëhet më e vrazhdë. shenjatdegradim kritik gjatë një sulmi të croup   - kjo është një pështymë konstante, lëkurë blu (duke përfshirë buzët), frymëmarrje shumë të shpejtë (rreth 80 frymëmarrje në minutë).

Përkundër faktit që sulmet e varrit të rremë shpesh prind të papritur dhe të vëmendshëm, ka indikacione që mund të parashikojnë ndodhjen e tyre. Një sinjal që mund të sulmojë sulmin ështëwheezing. Wheeze mund të jetë mezi i dëgjueshëm dhe bëhet më i dukshëm kur fëmija qan. Fluturimi në traktin respirator në gjendjen qetësuese sugjeron që ata filluan të tkurren, dhe me kalimin e kohës ngushtimi mund të jetë kritik, duke shkaktuar një karrem të rremë.

Si ta ndihmoni fëmijën tuaj kur një sulm i varrit të rremë? Kur simptomat e para (wheezing, shortness fryma, një kollë shumë të zbehta) kanë nevojëpër të hapur dritaren për të ventiluar dhomën. sepse ajri i freskët është një burim i oksigjenit. Kujdesuni që ajri në dhomë të mos jetë shumë i thatë, të kujdeset për lagështimin e ajrit.

Për një kohë të gjatë, mënyra e vetme për të trajtuar kurvarin ishte thithja. Tani, kjo metodë nuk është unike, por më e volitshme. Gjatë një konfiskimi të bërëinhalimi i fëmijëve të avujve të ngrohtë   uji mineral ose një zgjidhje e sode buke (1 lugë çaji për 1 litër ujë). Nëse nuk keni një inhalator në dorë, banjo me ujë të nxehtë (mos e vendosni fëmijën aty, por thjesht merrni atë në banjë të mbushur me avull) ose një humidifier me avull mund të ndihmojë.

Nëse fëmija nuk ka temperaturë të ngritur, mund të ndihmojëbanjot e ngrohta për këmbët dhe duart. Falë baterive gjaku do të tërhiqet nga laring tek ekstremitetet, dhe ënjtja shkon poshtë. Por temperatura e ujit jashtë duhet të jetë mbi 40 ° C. Edhe gjatë sulmit është e rëndësishme t'i jepni fëmijësshumë pije të ngrohta   (për shembull, qumësht me shtimin e mjaltit). Ju duhet të jepni një pije shpesh, por pak nga pak. Ju mund të jepni një qetësues (për shembull, valerian), një ilaç antihistamine (për shembull, Tavegil) dhe një kurë për spazma (për shembull, papaverinë).

Gjëja më e rëndësishme -për të qëndruar i qetë dhe jo për të panikuar. Për fëmijën dhe kështu është e tmerrshme, në të vërtetë ai normalisht nuk mund të marrë frymë dhe ankthi juaj do ta trembë më fort, mund të përkeqësojë një sulm.

Nëse sulmi dështon, dhe i komplikuar, ose nëse sulmet përsëriten herë pas here, fëmija ka nevojëspital. Me kollë cerebrale ose inhalim të moderuar deri në të rënda dhe qumësht i ngrohtë nuk është i mjaftueshëm, ju mund të keni nevojë për një injektim adrenaline ose për të marrë antibiotikë. Në raste shumë të rralla, madje edhe intubimi i laringut është i domosdoshëm.

Varri i rremë është gjithmonë situatë e papritur e vështirë. Prandaj është shumë e rëndësishme në simptomat e para për të marrë veten në dorë dhepër të dhënë ndihmën e nevojshme .