Disa njerëz janë të ballafaquar me një ndjesi kaq të pakëndshme kur duket se "kruhet dhëmbët". Në të vërtetë, kruajtja vjen nga mishrat e dhëmbëve, por nganjëherë mund të mendoni se struktura e eshtrave është dëmtuar. Nuk rekomandohet të ndërmerrni ndonjë masë vetë - duhet të konsultoheni urgjentisht me një dentist. Mjeku do të zbulojë shkakun e vërtetë, përshkruajë trajtimin e duhur me rekomandime të mëtejshme.

Pse dhëmbët kruarje në një të rritur?

Gjëja e parë që vjen në mend kur fjala "kruajtje" është një reaksion alergjik. Kështu që trupi mund t'i përgjigjet disa stimujve të jashtëm dhe të brendshëm. Ndoshta një alergji banale ndaj pastës së dhëmbëve. Nëse pas një zëvendësimi të këtij subjekti të higjienës siklet nuk ka lënë - ka shumë të ngjarë, problemi është shumë më serioz.

Shkaqet e këtyre ndjenjave të pakëndshme ndahen në elementet primare dhe sekondare.

Fillore - kjo ndikon drejtpërdrejt në zgavrën me gojë, siç janë:

 • pllaka dhe tartari
 • shkaktuar nga stomatiti i virusit herpes
 • shfaqja e AFL dhe ulcerations - stomatitis aphthous
 • gingivit catarrhal
 • periodontitis;
 • infeksion fungal i zgavrës me gojë - candidiasis;
 • leukoplakia
 • ulcerat, erozioni për shkak të lëndimit.

Arsyet sekondare pse dhëmbët tuaj kruarje:

 • pllaka të ndryshme të ndërtimit të metaleve, prodhime
 • dhëmbët rëndë - bruxism
 • nga alergjitë (reaksionet alergjike)
 • kushtet e vazhdueshme të stresit;
 • hypovitaminosis ose hypervitaminosis
 • mungesa e vitaminës C
 • stimulim i tepruar i sistemit imunitar.

Pse mishrat e kruar me një të ftohtë?

Me një të ftohtë, kruajtja e mishit të dhëmbëve është mjaft e zakonshme. Me parainfluenza dhe grip, zakonisht të gjitha membranat mucous (hundës, gojës) fryhen, të cilat mund të shkaktojnë ndjesi të pakëndshme.

Në fëmijët me ftohjet, një simptomë e tillë është shumë më pak e zakonshme se tek të rriturit. Për ftohjet që shoqërohen nga ethet dhe një numër simptomash të tjera, është e nevojshme të vizitoni terapistin.

Për ftohjet ndonjëherë njerëzit në mënyrë të pavarur, pa konsultim të mjekut, marrin antibiotikë, përdorimi i shpeshtë i të cilave mund të shkaktojë kruajtje, sepse ekziston rreziku i kandidimit të zgavrës me gojë.

Shpesh me ARVI, akulli grumbullohet në sinuset e hundës, të cilat, për shkak të ënjtjes së mukozës së hundës, nuk mund të drenazhohen. Kjo krijon një presion në rritje në sinuset maksilare, të cilat në të ardhmen mund të çojnë në kruajtje të mishrave të dhëmbëve dhe madje edhe në dhimbje dhëmbi.

Si për të trajtuar kruajtje në gojë?

Cilat veprime merren në rast se nuk vizitoni një specialist? Është e pamundur përdorimi i ilaçeve serioze (kremra antifungale, vajra) pa emërimin e mjekut derisa të bëhet e qartë se pse zgavra me gojë është duke u kruarur.

Arsyet për këtë gjendje mund të jenë shumë, prandaj para se të qartësoni të vërtetën, mund ta dobësoni këtë simptomë, por në asnjë rast mos e trajtoni veten.

Në shtëpi, ju mund të pije vetëm zgavrën me gojë me infuzionet, zierjet e bimëve, të cilat përmbajnë substanca tannike. Mjete të tilla bimore janë leh lisi dhe i urtë. Ju gjithashtu mund të shpëlarje zgavrën me gojë me infuzion nga lule e kamomil, e cila ka një efekt anti-inflamator.

Disa rekomandime se si të hiqet kruajtja para se të shkoni te dentisti:

 • blerë një furçë me shpohet shumë të butë
 • nëse nuk dëmtohet mukoza për të përtypur ushqime të ngurta
 • për të kufizuar konsumin e ëmbëlsirave.

Është e nevojshme për të shpëlarë gojën me ujë të zakonshëm pas ngrënies, mund të jetë i ftohtë. Kjo do të ndihmojë në heqjen e kruarjes dhe gjithashtu do të pastrojë vendet e vështira për t'u arritur nga mbeturinat e ushqimit. Për shpëlarje, ju nuk mund të përdorni ujë të rrjedhshëm - vetëm ujë të filtruar.

Në ujë të ngrohtë ju mund të shtoni kripë dhe pije zgjidhje hypertonic. Procedura duhet të kryhet disa herë për dy minuta.

Një tjetër mundësi për të lehtësuar gjendjen është shpërndarja e një akulli. Në të ftohtë, anijet e vogla tkurren dhe acarimi hiqet.

Kur kjo simptomë zhvillohet, është e nevojshme të konsultohet me një specialist. Ai do të përshkruajë trajtim racional.

Nga rruga, shenjë popullore thotë se kur dhëmbët e një burri ose të një gruaje janë kruarje, atëherë, ka shumë të ngjarë që një person pritet të thërrasë.