Вашето дете оди во расадник - што родителите треба да знаат за доаѓањето на бебето DOE?

За жал, родителите не секогаш имаат можност да бидат со своите деца. Некој треба да работи, некој да учи - а бебето треба да му се даде на јаслите. Но, без оглед на ситуацијата, подготовката за јаслите е задолжителен процес, доколку мајката и таткото сакаат адаптација во предучилишните установи за трошките да бидат што е можно безболни. Што треба да знаат родителите за доаѓањето на детето во расадникот?

Дизајн во расадник - што и кога да аплицирате?

Во расадникот служеше еден од родителитепријавата за прием на детето и следните документи :

Кога да аплицирате?

За акутен недостиг на места во предучилишните установи е познат на сите. И да мислат дека бебето ќе мора да го даде расадникот или градинататоа треба по раѓање . Откако ќе добиете сертификат за извод на дете - време е да се кандидира и да се нагоре во редот. И - не во самата предучилишна установа, како и досега, туку во посебна комисија која се занимава со стекнување на детски градинки.

Расадник - на која возраст би било најдобро за детето?

  Да седат дома со бебето три години, не може да си ја дозволи секоја мајка. За оваа тешка ситуација и дизајнираа расадник во кој бебињата земаат 12 месеци. Главното прашање останува - дали бебето сигурно ќе го носи одвојувањето од мајката на оваа возраст?

 • Со 1-1,5 години.
    На оваа возраст мајката за бебето - маж, без која не може да постои. Оттргнато од атмосферата на родителска грижа и нежност, детето не разбира зошто околу него од страна на странци, и зошто мајка ми го остави сам на чудно место. Секој аутсајдер за една година стар - овој "чуден" човек, и, се разбира, бебето едноставно не е подготвено психолошки да остане без мајка.
 • Со 2-2,5 години.
    Децата оваа возраст веќе се повеќе развиени во секоја смисла. Тие се привлечени кон врсници, може да ги одвлечат вниманието на игрите. Ако наставникот е добар психолог, а детето е навистина дружељубиво, периодот на адаптација ќе оди брзо. Но, ако детето одбива да остане во јаслите, тогаш вашето време не дојде до него да го остави против неговата волја не треба да биде.

Она што е потребно во расадникот: купи "мираз" за бебето во предучилишна возраст

Во сите детски градинки и детски градинки, нивните правила се однесуваат, особено, на "мираз", што детето треба да го донесе со него. Но, основните барања се слични за сите крици. Значи, што ќе има потреба од мал Yaselnik?

 • Гаќи  - 4-5 пара (или пелени). Првата опција е подобра ако сакате вашето дете брзо да стане независно.
 • Маици  - неколку парчиња.
 • Чорапи, хулахопки  - 3-4 двојки.
 • Топла јакна или џемпер.
 • Облека во собата  во случај комплетна промена (ако, на пример, случајно се истури компот).
 • Пелена / чаршаф  за колиба.
 • Пижами.
 • Bibs  - 1-2 парчиња.
 • Сменка.  Лак чевли не вреди да се земе, и се чувствуваа влечки. Најдобри чевли со лак поддршка и мала пета.
 • Headdress  на прошетка.
 • Збир на чисти марамчиња, чешел, крпа.
 • Физичка форма.
 • Канцелариски сет. вклучувајќи го и престилот.
 • Пакет  под валкани алишта.

Остатокот треба да се разјасни директно од старателите. На пример, ако јаслите имаат базен, тогаш ќе бидат потребни додатоци за капење. Ако постои ритам - Чесите. Итн И не заборавајте да го потпишете работите на детето, за да се избегне забуна.

Важни совети за родителите: како да го подготвите вашето дете за расадник

  Подготовката на градинката е тешка работа за родителите. Прво и основно, мајки и татковци треба да учат (обидуваат да предаваат) дете:

 • Ѓубре. Тоа е, пренесување на трошките со пире од компири и житни култури за да се наполни најголемиот дел од храната. Се разбира, постепено.
 • Да се ​​напие од редовниот Куп  (не "чаша за пиење"), јаде со лажица.
 • Да се ​​оди на медиокритет.  Дури и ако детето сѐ уште понекогаш пие во панталоните, и секој пат кога ќе побара медиокритет, важно е да се запознае со тој процес. Тоа е, бебето не треба да се плаши од тенџере. И во јаслите, среќно засадени во саксии, децата прилично брзо ја учат оваа вештина. Видете исто така: Како да научите дете на медиокритет?
 • Да заспие во креветчето  без раце на мајка ми. Постепено го поучувате вашето бебе да заспие самостојно.

Како заздравјето на детето (неговата адаптација и имунитет), тука е неопходно да се запамети следното:

 •   Во редовна клима, треба да се вратинајмалку две недели пред јаслите  (ако заминете).
 • Еден месец пред да го направи јасликотсите потребни вакцини.  Прочитајте: нов распоред за имунизација за деца 2014 година.
 • Исто така, во изминатиот месец имада го заштити детето од контакт со заразени / болни луѓе.
 • Една недела пред јаслитесе воздржите од воведување на исхраната на вашето бебе на нови производи .
 • Почетокот на јуни и крајот на пролетта е време за постепено воведување напроцедури за калење.
 • Научете го вашето дете на дневен режим  расадници и утрински вежби.
 • Повеќе прошетка  и бебе носат за времето.

Со што и со кого треба да го запознаете вашето дете со расадницата?

  Детето од дневниот живот значително се разликува од селница. И не само тоа неколку родители и многу деца. Расадник е полн со откритија за дете, а не секогаш позитивен. Значитреба да го запознаете вашето бебе со :

Карактеристики на краток престој на работната група во расадникот за подобра прилагодување кон предучилишната установа

  Групниот краткорочен престој е адаптација на посебната група во градините замали деца 2-3 часа. Кои се карактеристиките на оваа група?

 • Можност за олеснување на адаптацијата  расадник и градина.
 • Способност да ја посетите групата заедно со мајка ми.
 • Помогни ми мајка во развојот и адаптацијата на бебето  со помош на илустративни примери.
 • Групата е наменета за возраста на детето 1-3 години.
 • Едукативната програма вклучувасеопфатен развој на трошките  - скулптура, цртање, запознавање со буквите и резултатот, танцување, фини моторни вештини, развој на говор и формирање на неопходни вештини итн.