Во финалето од бајките знаеме дека херојот и хероината "живеат среќно и по некое време и починале во еден ден". Но, за жал, животот не е секогаш толку магичен: се случува некогаш среќниот брак да почне да се распаѓа.Како да се задржи семејството заедно?

Кога брак започнува да се распаѓа на рабовитемногу е тешко да се помири со идејата дека сето тоа е завршено, и наместо "ние" сега ќе бидеме посебни "јас" и "тој" ("таа"). Дури и ако во последниве месеци (па дури и години) семејниот живот е товар, многу луѓе сѐ уште ќе се залагаат да го задржат семејството. Зошто се обидувате да ги здружиш она што е во твоите очи паѓа на парчиња?

Обично се обидува да ги задржи семејните жени, а причините за тоа често не се романтични, а најмногу што не е меркантилен карактер. Ако жената заработува помалку од нејзиниот сопруг или воопшто не заработи, по разводот ќе мора да размислува за тоа како да заработи за живот. Изгледите да бидат самодоволни плаши, ижената сака да го задржи семејството заедно, а не да биде ограничено во материјални услови .

И ако семејството има дете (деца),еден или двајцата родители ќе се обидат да го зачуваат семејството заедно за децата. Тука, се разбира, постои материјален аспект - дури и со алиментација и помошта на вториот родител да се подигне дете сам е потешко. Па, психолошката страна не може да се заборави: разводот на родителите е секогаш голем стрес за детето.

Во двата од овие случаи желбата да се задржи семејството заедно е разбирлива, но дали играта ќе вреди свеќата? Често, ова зачувување на семејството е само надворешно: двојката живее заедно, води заеднички живот, заедно ги подига децата, но чувствата одамна ги нема. И ова е најдоброто, и во најлош случај - живот заедно исполнет со кавги и конфликти. Можебиво овој случај, не се работи за зачувување на семејството, и конвулзивно прицврстување кон очигледниот просперитет. Мало е веројатно дека детето ќе размислува за пцуењето на родителите.

Значи, ако сакате да го задржите семејството заедно, размислете: зошто ви е потребно?   Ако заради материјална благосостојба и / или деца, во многу случаи, разводот сепак ќе биде најдоброто решение. Подобро да си заминеш, додека конечно не излезеш, да останеш пријатели и да си помагаш едни со други одвреме-навреме отколку да ја одржуваш илузијата на семејниот живот и да се држиш до таа критична точка кога акумулираната негативност ќе експлодира. Одложувањето на неизбежен јаз само ќе го направи повеќе болно.

Но, ако сакате да го задржите семејството заедно заради оние чувства што ги имате, ако навистина сакате да бидете со вашиот сопружник, можете да се обидете да вратите сè во нормала. Но, забележи тоаво овој случај ќе ви треба заеднички напор: за нешто што се случува во односите, двајцата партнери се одговорни. Кога еден од нив се обидува да го спаси семејството, а втората бара слобода од семејниот живот, нема ништо добро од него.

Ако и двајцата сте прилагодени на зачувување на семејни врски, прво ви е потребнода седне и да разговара. Семејствата не се уништени "рима или разум", дури и кога јазот изгледа ненадејно, всушност постепено се подготвуваше - не секогаш секогаш, па дури и жената го забележува тоа. Затоа е важно да се разговара со партнерот за тоа што не сте задоволни со семејниот живот. Обидете се да зборувате смирено,без опаѓање до обвинувања и обвинувања .

Кога се дефинираат проблемите, треба да се најдат начини за нивно решавање.Важно е да бидете подготвени за компромис: не очекувајте дека вашите барања ќе бидат исполнети и вие и нема да кренете прст. Нешто да ти даде, но нешто што го даваш. И, се разбира, ветувајќи, треба да започнете да ги исполнувате.

Обидете се да ги оставите несогласувањата во минатото и да му простите на партнерот: кризата во односите е еден вид пресвртница, пресвртна точка, по што започнува нова фаза.Наместо да се казнат меѓусебно за грешките од минатото во време на расправии, да направат заклучоци од нив и да не ги повторуваат старите грешки. Дознај за твоите врски за да ги направиш подобри.

Зачувај го семејството е сосема реално, ако првично не го правиш тоа за себе, туку за двајцата. треба да се преместите од желбата да се одржи хармоничен однос со партнерот, а не страв од осаменост или материјални проблеми.