Денот на Русија  од 1992 година, секоја година се празнува како национален празник на Руската Федерација. Почетокот на овој празник започна во чест на денот на усвојувањето на Декларацијата за државен суверенитет на РСФСР.

Декларацијата за државен суверенитет на РСФСР беше усвоена12 јуни 1990 година првиот Конгрес на народни заменици на РСФСР, а до 1998 година празникот беше наречен Ден на усвојување на декларацијата за државниот суверенитет на Русија. Со усвојувањето на новиот Закон за труд во 2002 година, официјално беше формирано ново име, Ден на Русија.

Денот на Русија е еден од најмладите "државни празници". Интересно е што голем број граѓани од земјата го нарекоа Ден на Русија како Ден на независноста на Русија, иако оваа заедничка формулација никогаш не била користена во официјални документи.

12 јуни, некои градови на Руската Федерација, особено Перм, Ижевск, Тамбов, Уфа, Сургут, Сыктывкар, Краснојарск, го слават Денот на градот. Затоа, населението забележува "двоен датум" на локалните свечености.

ТрадиционалноДен на Русија се слави  разни забавни настани, како што се концерти, натпревари и, се разбира, голем огномет. Во Москва на денот на Русија 2010 година ќе ја прослават традиционалната трка "Кремљ милја" и шампионатот на Русија за трчање милја на автопатот. Движењето за моторен транспорт во централниот дел на Москва ќе биде ограничено од 8 часот до крајот на настанот.

Исто така, жителите и гостите на главниот град можат да го посетат меѓународниот фестивал за лебдат, кој ќе се одржи на плоштадот Лубянка, отворен меѓурегионален фестивал на авторска песна во Музејот-резерватот Коломенско. Во поплавеното поле Страгин ќе има регата "Куп на лесни шхуни". Покрај тоа, културни настани за ветераните ќе се одржи во главниот град, добротворни настани за ниски приходи ќе се одржи.

Во вечерните часовина црвениот плоштад ќе биде Гранд концерт со учество на современите поп-ѕвезди.