Крим - не е само морето и плажите. Овој полуостров го привлече вниманието на многу патници, трговци и освојувачи уште од античките времиња, оставајќи на својата територија голем број траги од историјата. Во оваа статија ние ќе ви кажемешто да се види во Крим. оди таму на одмор.

Тоа е фер да се започне со местото што се јавуванеофицијалниот симбол на КримГнездо на проголта. потсетува на витешки средновековен замок. Овој споменик на архитектурата се наоѓа на 40-метарска карпа во селото Гаспар, во близина на Јалта. Првата верзија на објектот била изградена во 1878 година, и само во 1912 година, според проектот на еден од руските архитектонски инженери, зградата била повторно изградена во вид што го гледаме денес. Во 1927 година, изградбата била тешко оштетена од земјотресот во Крим и била целосно обновена за 40 години. Од јули 2011 година, гнездото на Swallow's е пренесено на општински имот, а изложбата "Магичниот свет на Архип Куинџи", каде што се наоѓа познатиот сликар "Ноќ на месечината на реките Днепар", и во близина на ѕидовите на палатата има голем пазар од Кримската сувенири.

Следното место вреди да се види во Крим, -град Бахчисарај. што еПалата на кримските канџи. и во предградијата - гроздоберпештера град Чуфут-Кале. врз основа на татарски монголи се населиле на територијата на полуостровот. Во палатата буквално може да ја допре историјата на кримските татари, во него има познат фонтан на солзи, опишан во една од песните на Пушкин.

Треба исто така да разговарамеСевастопол. каде можам да ги гледам остатоците од античкиот грчки град Херсонезе, да го посетам Музејот на црноморската флота, да одамBalaclava  вомузејот на подморници. има близинаурнатини на тврдината Чембало. Херсонисос  познат по тоа што овој град почнал да го шири Православието меѓу рускиот народ. Во однос на музејот подморница, мора да се каже дека до 1994 година, на негово место беше тајна фабрика за поправка на такво оружје.

Исто така погледнете во Крим е планинаАи-Петри. имено, да се качи на неа, користејќижичарница. кој го вклучува најдолгиот неподдржан век на Европа. Висината на планината на 1.234 метри надморска височина, и се наоѓа надвор од градотАлупка. Покрај тоа, градот еПалата Воронцов. изградена од дијабаз во XIX век. Архитектонскиот стил на оваа палата комбинира различни елементи, собрани од различни епохи. Исто така вреди да се напомене е како оваа структура хармонично се вклопува во околниот пејзаж со необичен терен.

Ви препорачуваме да ја посетитеНикитско ботаничка градина. која има статус на национално наследство на Украина. Таа била изградена по нарачка на царот Александар I во 1812 година. Денес во градината има повеќе од 30 илјади видови, сорти и хибриди од разни растенија.

Во листата на она што може да се види во Крим, мора да се припишеводопад Сребрена авиони. кој се наоѓа во близина на селото Соколиное, регион Бахчисарай на надморска височина од околу 900 метри надморска височина. Местото каде што се наоѓа е многу живописно - камените блокови целосно го покриваат мов, а околу него расте бука и габар.

Исто така вреди да се каже тоаво многу од овие места беа снимени бројни играни филмови. меѓу нив и Дијамантската рака, Обичното чудо, Авантурите на Пинокио, Д'Артањан и Тројцата мускетари, Сафо, Саботер и многу други. Затоа, ако се најдете во Крим, некои локации ќе ви изгледаат многу познати, како што може да се видат во некој филм. Местото наведено во оваа статија е само мал дел од вкупниот број атракции отворени за туристи на полуостровот.