Кашлање и гушење од болно дете може да ги однесе во паника секој родител. Доста често причината за ваквите напади е таканареченаталажен грб. Што го прави родителот кога напад на лажен грб? Како да се направи помош?

Круп е воспалителен процес во гркланот и трахеата. Точно крупен е забележан само кај дифтерија, во овој случај, воспалението се протега и на гласните жици. И лажен грб (стеноза на гркланот, акутен стенозирен ларинготрахеитис  ) е забележан кај преостанатите акутни респираторни заболувања. Во овој случај, воспалението може да се прошири до трахеата и бронхиите.

Лажно круп е главно детска болест која е најчеста кај децата на возраст од три месеци до три години. Ова се должи накарактеристиките на структурата на респираторниот систем кај децата. Во детството, трахеата и бронхите се потесни и нивната форма не е цилиндрична, но во облик на инка. Покрај тоа, во ѕидовите на гркланот, децата имаат повеќе крвни садови. Затоа, грлото на детето е повеќе склоно кон оток, што доведува до грчеви, па дури и задушување.

Лажно крупен обично доаѓа одеднаш, најчесто нападот се случува во текот на ноќта кога бебето спие. Детето се буди во сон, дише многу, потоа почнува да кашла. Лажно крупен може да се препознае по карактеристикасуво "лаење" кашлица. Може да има гадење, треска. Поради почетокот на задушување, на детето му недостасува кислород, па затоа фреквенцијата на дишењето се зголемува до 50 вдишувања во минута (со стапка од 25-30).

Ако ништо не се направи, кашлицата постепено може да стане по груба. Знацикритична деградација за време на напад на крупен  - ова е постојана салвација, сина кожа (вклучувајќи ги и усните), многу брзо дишење (околу 80 вдишувања во минута).

И покрај фактот дека нападите на лажни крупен често неочекуван, внимателен родител, има индикации кои можат да го предвидат нивното појавување. Сигнал што може да го нападне нападот еотежнато дишење. Вишокот може да биде едвај чуен, и станува забележлив кога бебето плаче. Злоупотребата во респираторниот тракт во мирна состојба укажува на тоа дека тие почнале да се намалуваат, и со текот на времето стеснувањето може да биде критично, предизвикувајќи лажен грб.

Како да му помогнете на вашето дете кога напад на лажен грб? Кога се потребни први симптоми (отежнато дишење, отежнато дишење, многу слабо кашлица)за да го отворите прозорецот за да ја проветрите просторијата. бидејќи свеж воздух е извор на кислород. Внимавајте воздухот во просторијата да не е премногу сува, да се грижите за воздух навлажнување.

Долго време единствен начин за лекување на круп беше инхалација. Сега, овој метод не е единствен, но најприфатлив. За време на нападот направидетето вдишувања на топло испарување  минерална вода или раствор на сода бикарбона (1 лажичка на 1 литар вода). Ако немате инхалатор на рака, бањата со топла вода (не го ставајте детето таму, туку едноставно однесете го во бања исполнета со пареа) или може да помогне со помош на пареа овлажнител.

Ако детето нема покачена температура, може да помогнетопли бањи за нозете и рацете. Благодарение на бањите крвта ќе се повлече од ларинксот до екстремитетите, а отокот ќе се спушти. Но температурата на водата надвор треба да биде над 40 ° C. Дури и за време на нападот, важно е да му се даде на дететомногу топли пијалаци  (на пример, млеко со додавање на мед). Вие треба често да пиете пијалак, но малку по малку. Може да се даде седатив (на пример валеријана), антихистамин (на пример, Тавегил) и лек за спазми (на пример, папаверин).

Најважното нешто -да остане смирен и да не паничи. На детето и така е страшно, всушност тој нормално не може да дише, а вашата анксиозност само ќе го исплаши посилно, тоа само може да го влоши нападот.

Ако нападот е неуспешен, и се зголемува, или ако нападите се повторуваат повторно и повторно, детето требахоспитализација. Со церебрална кашлица или умерено до тешка инхалација и топло млеко не е доволно, можеби ќе ви треба инјекција на адреналин или земање антибиотици. Во многу ретки случаи, дури и интубација на ларинксот е неопходна.

Лажно крупен отсекогаш е ненадејна стресна ситуација. Затоа е многу важно првите симптоми да се земат во рака ида ја направат потребната помош .