Проблемотпревоз на риби   долги растојанија со кои се соочуваат многу аквариуми. Кратките патувања рибите најчесто стојат нормално - ако сте ги купиле и донесоа дома, може да бидете смирени. Во тегла или добро врзана пластична кеса за час или два со вашите миленичиња, ништо нема да се случи.

Па, ако го смените местото на живеење, а имате далеку? Овде исто така вреди да се размислува.Најдобро од сè, за транспорт да се користи редовна пластична кеса.Идеално - ако е изработено од густ материјал, тогаш ќе биде тешко да го оштетите или раскинете. Обемот на пакетот за транспорт на риба на долги растојанија - толку повеќе, толку подобро, особено ако долго ќе поминеш на патот. / p \\ u003e

Риба од еден аквариум се истура вода од него, само направете го тоа однапред, кога водата е чиста без мали честички. Можно е во пресрет на пакувањето риба да се направи делумна замена на вода или да се полнат контејнерите со 2/3 вода од аквариумот во кој се чуваат рибите и 1/3 со свежа вода. Колку помалку риби имате во пакетот, толку е полесно да ги транспортирате. За да се избегне повреда, подобро е да се транспортираат одвоено пржете и риби за возрасни. Можете да пресметате како што следува: за 1 литар вода 5-7 риба долга 2 см. / P \\ u003e

Ако има потреба во едно пакување да носи голем број на СРЈ, без инјектирање на кислород не е доволно. Рпрепорачуваме да користите два пакети, треба да биде вгнезден во друг во случај ако еден од нив е протекување.   Аглите на пакетите треба да бидат облечени - со помош на еластична или само врзан јазол. Ако не, рибите, особено малите, можат да се заглават во аголот, да се задушат или да бидат смачкани. Некои продавници користат специјални пакети со заоблени агли, кои се дизајнирани за носење риба. / Pgg;

Често рибите умираат во движење поради загадувањето на водата и недостатокот на кислород во него.Волуменот на воздушниот простор во пакет со аквариумски риби треба барем да го удвои волуменот на водата.Ако купувате риба во продавница за миленичиња, а имате долго патување, прашајте ги пакетите да бидат полни со кислород. Во некои продавници ќе бидете прашани дали ќе одите далеку и ќе направите се што е. / p \\ u003e

Риба може да се пакува во пластични садови со капаци или во пластични тегли.   Цврсти контејнери, во споредба со пакети многу полесно. Прво, малку е веројатно дека рибите ќе можат да ги пробијат со боцки или да предизвикаат друга штета. Второ, тие немаат агли, кои можат да добијат риби. Трето, за време на патувањето може да се отстрани капакот и да се пушти на свеж воздух. Четврто, овие контејнери се многу полесно да се отворат за да се ослободат рибите во нивниот нов дом. / p \u0026 gt;

Рибите не се хранат во текот на денот пред да се преселат.Кога се движите, идеалната опција е затемнет сад. Во темнината, рибите се помалку исплашени и се однесуваат смирено. И уште подобро да ги транспортираме во терморегулација. Тоа не е само темно, но исто така е можно да се одржи удобна температура, и зима - со помош на греалки, и во летната топлина. / p \\ u003e

Новото место веднаш не ја ослободува рибата во аквариум.Неопходно е температурата на водата во пакетот да биде иста како во аквариумот. За да се постигне ова, ставете го пакетот директно во аквариум без да го расипете. Водата во аквариумот треба да биде постојана и прифатлива аквариумска риба. Кога температурите се еднакви, одвртете ја вреќата и додадете мала количина на вода од аквариумот во вреќата. Оваа постапка треба да се повторува неколку пати додека водата од аквариумот нема да сочинува поголем дел од водата што била во пакетот. Во овој случај потребно е да се набљудува состојбата на нивните миленици. Ако сè излезе добро, тогаш тие можат да бидат пуштени во аквариум.