Декоративни стаорци, како ова ќе биде како сопствениците не живеат многу долго. Митови дека миленичето може да живее до 7 години со одлична нега, одамна е разоткриена. Но, како може да стигне до таа возраст, ако животното е подложно на разни болести? Земјата на Советите кажува штостаорци на болеста  може негативно да влијае на здравјето и животниот век на вашето домашно милениче.

Птиците за миленичиња за болести се многубројни. Фактот дека овие глодари, спротивно на популарното мислење,страдаат од бројни здравствени проблеми. Ако не го забележите почетокот на болеста на време, миленичето може да умре. И некои болести на стаорци може да се пренесат на луѓето.

Обезбедувањето на правилна содржина на стаорци е доволно лесно. На овој начинлесно може да го спречите развојот на разни болести. Секогаш е подобро да се избегне болеста отколку да се третира. И третманот на стаорци не е лесен. Без стручна грижа на ветеринарот со оваа болест, тоа ќе биде практично невозможно да се справи самостојно.

Најчесто различни стаорци имаат иста манифестација: тоатешки дишења, агресивност, чиреви на кожата, губење крзно или губење на сјај, дијареа. Исто така, стаорецот може да лежи предолго со затворени очи.

Дијареата може да предизвика неколку причини. Ова може да биде прекумерна потрошувачка на свежо сочно овошје или зеленчук или заразни болести кај стаорци. Во првиот случај, со дијареа, само приспособувањето на исхраната ќе помогне. Нахранете го вашето животно со лебници, овес и вода со разреден црн чај. Но, во вториот случај, инфективната болест ќе има бактериолошки или вирален карактер кога имунолошката одбрана на животното е ослабена поради лошата исхрана, валканото легло во кое се размножуваат микробите или лезиите од паразити. Гледај го стаорецот. Ако дијареата трае неколку дена, веднаш доведете ја до ветеринар.

Исто така, почнуваат да се развиваатзаразни болести фенси стаорци по каснувања на инсекти. Може да бидат пајаци кои живеат во вашиот стан. Изворот на инфекција може да биде и контаминирана вода или други предмети со кои стаорецот може да контактира. Запомнете дека некои заразни болести се пренесуваат и на луѓето. Ако знаците на неудобност се совпаѓаат, вие и стаорецте веднаш се консултирате со лекар.

Многу ретко се јавуваат респираторни заболувања кај стаорци. Ако вашето домашно милениче често се кинува и има исцедок од бедрото, вашиот стаорец има студ. Причината за настинки се нацрти, чести температурни флуктуации и суров воздух во кафезот. За да се излечи стаорец, неопходно е да се елиминираат сите горенаведени причини. Стави кафезот на топло место, каде што вашето животно ќе биде удобно и пријатно.

Многу често и стаорцистрадаат од ринитис. што често се појавува на возраст од 1,5-2 години. Се ослободи од студ ќе им помогне само на антибиотици, кои ќе препише ветеринар. Особено внимание треба да се посвети на бучавата во белите дробови. Впрочем, бучавата може да предизвика не само студ, туку и неоплазми во белите дробови.

Со возраста кај стаорци може да се појавиразни тумори и неоплазми. Каде што се појавуваат е различно. Тоа може да бидат нозете или внатрешните органи. Формирањето на тумори е поврзано не само со возраста на стаорци, туку и со квалитетот на храната. Но ваквите болести стаорци може да носат не-малигни и малигни карактер. Значи, бенигните тумори секогаш можат да видат јасни граници, здраво ткиво. Но, кога истражувате може да најдете дека туморно ткиво не се разликува од здравото ткиво.

Малигните тумори растат многу брзо. поместување на здраво ткиво. Исто така, таквите тумори секогаш даваат метастази. Малигните неоплазми најчесто се јавуваат на млечните жлезди на жените, на внатрешните органи или кожата и поткожното ткиво.

Стаорците по својата природа ретко ги скршнуваат коските, бидејќи во случај на било каков пад предизвикаа рефлекс на контролното тело. Но, по слетувањето, дури и на четири нозе, стаорецот може да остане легнат на подот. Фактот што таашок предизвикан од паѓање. Не паничете, само префрлете го стаорецот на тивко место каде што може да се опорави.

Старите декоративни стаорци бараат посебна грижа. Во овој период на живот стаорци стануваат многу мирни. Но, тие почнуваат да губат телесната тежина, дури и покрај доволно храна. Нивната волна го губи својот поранешен сјај. Направете го вашето милениче мирна старост и чувајте го во најдобри услови. За жал, многу стаорци стануваат слепи во старост, или развиваат малигни тумори.

Не не и не)))
1. Хранењето не влијае на растот на туморите!
2. Туморот на млечната жлезда кај жените е речиси секогаш бенигни, НО! често има изразен раст, така што секој стаорец треба да се испитува од време на време (барем нежно да се прилепува областа на стомакот), а ако не и веднаш до ветеринарот. За лекување на стаорци неопходно е не кај секој ветеринар, а кај ратолог - експерт за стаорци, тк. терапија операцијата на стаорци силно се разликува од мачки-кучиња.

Исто така, сакам да кажам дека стаорците често имаат апсцеси, кои бараат хируршки третман (не чекајте додека не се открие).

Здраво
имам стаорци на кожата во близина на раните на раните што ги гребат во крвта. а потоа тие минуваат тогаш повторно се појавуваат. што да се прави?

Ве советуваме. што да се прави. Мојот стаорец имаше крвави меури на неговите потпетици. Тие очигледно ја загрижуваат. Како да и помогнете. Што е тоа и како да се третира?

на мојот стаорец на скапулата и на образот крвави скали како гребнатини, пред тоа не беше. Што може да биде, и што да правам?