Жичен косач  еден од трите вида на даноци во зависност од волната (другите две се кратки панталони и долги врвови). Ајде да зборуваме за оваа разноликост на Дашшунд.

Жичен коса чаша, како и две други сорти на оваа раса на кучиња,може да биде три големини  во зависност од обемот на градите: во стандардните дашони тоа е повеќе од 35 см, во минијатурно - 30-35 см, кај зајак - помалку од 30 см.

Жичен коса Dachshund е најмладиот вид на такси. претпоставува дека е изведено со преминување на мазниот коса со некои раси на териери. Цврстото крзно е идеално палто за нормално ловечко куче, совршено го штити чардакот од неповолни временски услови, нечистотија и заби на предатори.

Жичен коса Dachshund беше милениче на многу познати личности. Жичен коса Dachshund наречен Рајан беше миленик на генералот Паттон, иКајзер Вилхелм II, на пример, имал два жичани коса Dachshund - Wall и Hexl. Неговите омилени успеале дури и да предизвикаат меѓународен скандал: за време на полуофицијалната посета на летната резиденција на Франц Фердинанд, надвојводата на Австрија, Хексл и Вадл решиле да го фатат и да одземат еден од принцот со златен фазан.

И сите затоа штотакси - ловечко куче. па дури и ако содржат како декоративни кучиња, преовладуваат и ловечки инстинкти, кои понекогаш одвреме-навреме. Значи, ако одлучите дека вашето домашно милениче треба да биде жичана коса, ве молиме забележете дека тоа бара физичка активност: долги прошетки и активни игри. Самоне дозволувајте вашиот Дашон да скокне од висина. оваа раса на куче во 'рбетот е слаба точка, и кога ќе скокнете, многу е лесно да се оштети.

Жичен коса-чадор, како и други варијанти на дашони, ќе бидете весели темперамент, весела природа, љубопитност и лукавство, храброст и силно чувство на самопочит. Таа брзо врзана за сопственикот и раса која може да се подготви, ако не го одложи почетокот на тренингот, и да почне уште од рана возраст.Се верува дека темпераментот Wirehaired Dachshund е избалансиран во споредба со другите сорти .

Сите dachshunds изгледаат прилично смешно, но жица-коса Dachshund, можеби, може да се тврди на дланката во номинацијата "необичен изглед" на даноците. Во нормала за сите такви искривени нозе и испружено тело додава необична волна. Wirehaired dachshunds имаат прав, густа, груба коса со должина од околу три инчи, тесни за телото, подвлакно е добро развиена.На лицето на вкочанета влакнеста коса формирајќи веѓи, мустаќи и брада.

Благодарение на нејзината структура, волната практично не е расипана, совршено се оправдува во нашата клима за време на прошетките во студената сезона.Грижа за таква коса нема да предизвика многу проблеми. дали е редовно четкање на палтото со четка или чешел. Исто така, треба периодично кастрење (отстранување на мртва коса). Ако сте во можност сами да го кастрирате, подобро е да се консултирате со специјалист кој ќе ја спроведе оваа процедура брзо и со минимално вознемиреност за вашето куче.

Жичен коса Дашон може да биде различна боја. Боите на јахтата се монохроматски и биколор, а има и мермер, топи и забележани бои. Најценетата боја е темноцрвена.

Имаме жолто-коса Dachshund уште не е толку широко распространета како долга коса и кортикална сорти на раса, но таа ги има сите предуслови за популарност.Карактеристично за сите dachshunds се добродушно и жив карактер во комбинација со лесна грижа и симпатична појава  (кои имаат само брада и мустаќи слични на четка, пред кои е тешко да се спротивстави на насмевка).