Сите ние користевме обележувачи во прелистувачот за секогаш да имаме пристап до релевантни или интересни веб-страници. Но, не секогаш, овие обележувачи се оправдани: ако седеме на друг компјутер, пристап имаме. И кога ќе го инсталирате вашиот прелистувач или систем има шанса да ги изгубите моите зачувани обележувачи. Затоа, постои алтернатива на обележувачите во прелистувачот -социјални обележувачи.

Социјалниот обележувач е еквивалент на веб-страниците за обележување во вашиот прелистувач, разликата е тоазачуваните обележувачи не се зачувани на хард дискот на вашиот компјутер и на серверот на Интернет. Можете да пристапите до вашите обележувачи од кој било компјутер што има пристап до Интернет.

Социјалниот обележувач е погоден затоа штодека секогаш имате пристап до линкови до корисни и интересни сајтови. Вие не може да се плашите од губење на сите обележувачи стекнати со прекумерна работа, при инсталирањето на прелистувачот или оперативниот систем. Покрај тоа, имате пристап до обележувачите што другите корисници ги зачувале.

За да почнете да користите социјални Селектирај, потребно еда се регистрирате за една од социјалните обележувачи(подоцна ќе разговараме за нив). Со креирање на сметка, можете да зачувате линкови до веб-страниците и да ги организирате со користење на ознаки, категории или папки.

Многу услуги им овозможуваат на корисницитеда се обединат во интересни групи и / или да се додадат едни на други на пријатели. Често постојат поставувања за приватност, односно можете да изберете кој ќе ја гледа обележувачот: само вие, вашите пријатели или сите корисници.

Некои услуги исто така ви дозволуваат да зачувувате белешки, информации од веб-страниците (до копии од страници) и да испраќате мали датотеки. Повеќето услуги поддршкаувоз и извоз на обележувачи .

Кои социјални обележувачи постојат на Интернет? Ако имате сметка на Yandex, можете да го користитеYandex.Безник. Нејзиниот интерфејс е многу сличен со Yandex mail услугата. Обележувачите може да се дистрибуираат до папки, да им се доделат етикети. Постојат опции за сортирање на обележувачи, пребарување, извоз и увоз, проверка на обележувачи за работен капацитет. Но, имајте на ум дека вашите обележувачи автоматски се објавуваат во блогот на Ya.Ru (ако не сте го, тој ќе се креира автоматски). Значи, ако не сакате да, можете да го оневозможите автоматското објавување или да направите обележувач видлив само за вас или за вашите пријатели.

Социјални обележувачи понудисервис БобрДобр. Додавањето обележувачи е преку специјална форма на сајтот или преку алатникот за прелистувачот. Кога додавате врска, мора да го внесете името и описот на страницата. За навигација на обележувачите има ознаки (клучни зборови). Системот се сеќава на вашите ознаки и автоматски ви кажува кога зачувувате нов обележувач. Исто така, обележувачите можат да бидат организирани од групи (приватни или јавни јавни). Можете да додавате корисници на пријатели, да ги следите новите обележувачи на вашите пријатели, исто така, имате можност да дознаете кои нивните корисници ги следат вашите обележувачи.

Различни од претходните услугисоцијален обележувач Moemesto. Во прилог на обележување на веб-страницата, можете да ги зачувате датотеките што ги вчитувате од вашиот хард диск или од интернет (обемот на една датотека до 50 MB, со вкупна јачина до 500 MB, има поставки за приватност) и белешки. Има функција за увоз на обележувачите не само од прелистувачите, туку и со други услуги. Постојат копчиња за прелистувачи што ви овозможуваат брзо да зачувате одредена страница како ознака, исто така, имате можност да зачувате копии на страница. Па, веќе познатите карактеристики: подесувања за приватност, ознаки, категории, сортирање, обележувачи, можност за додавање на членови на пријатели и приклучување на групи.

Се разбира, има многу повеќесоцијални обележувачи. и домашни и странски. Ова е Memori.ru, 100zakladok.ru, MyScoop, Мистер Вонг, Вкусни (првите социјални обележувачи) и други.

Социјалниот обележувач е еден вид хибридна услуга за зачувување на линкови до веб-страници и социјални мрежи. На некои социјални обележувачи, акцентот е ставен на складирање, на некои - за комуникација и размена на линкови. Конечниот избор на услуга е за вас, па бидете водени од вашите сопствени потреби.