Во последниве години, многумина одбиваат да купат телевизор, купуваат за своите компјутери, телевизиски приемници уреди кои овозможуваат гледање на телевизиски канали. Во оваа статија ние ќе ви кажемекако да го поврзете ТВ-приемникот   на стационарен компјутер или лаптоп.

На пазарот денес можете да најдете голем број на такви уреди со различни интерфејси:PCI, PCI Express x1, USB, VGA, DVI, ExpressCard и Ethernet. ТВ-приемниците се од два типа: надворешни и внатрешни.

Прво размислетекако да го поврзете ТВ-тјунер со десктоп-компјутерот. со користење на PCI слот или PCI Express x1. Прво, отстранете го капакот од вашата системска единица, а потоа пронајдете празен слот во матичната плоча. Сега ставете го ТВ-приемникот во процепот.

Како правило, на панелот на внатрешни уреди можете да видитеповеќе конектори. од кои едната сакате да го вметнете кабелот за телевизиска антена или кабелот што води од сателитска антена. На внатрешните ТВ-приемници има конектори за поврзување на системите за звучници, како и посебнисензор за сигнали од далечинскиот управувач .

Следните чекори се конфигурација. Пакет секој ТВ-тјунер мора да содржи CD со возачи и друг софтвер кој ви овозможува да гледате телевизиски канали. Намести ќе треба и возачот и гледачот.

Таквите програми обично се многу слични во подесување / интерфејс.Некои модели на ТВ-приемници доаѓаат со софтверот AVerTV Software. По инсталирањето започнете ја оваа програма и најдете ја во параграфот"Подесувања"   tabВидеа. Еве за опции"Уред за внесување видео"   мора да го наведете моделот на инсталираниот ТВ тјунер, и за опцијата"Филтрирање"   за да го поставите параметарот"Blend3". Исто така треба да се инсталира функционирам на"Овозможи скенирање". Покрај тоа, во овој прозорец можете да направите поставувања за осветленост, контраст и така натаму.

Потоа кликнете на јазичето"Канали"   и кликнете на автоматското пребарување. Започнува со процесот на скенирање кој може да потрае неколку минути. По завршувањето на пребарувањето на каналот, се прикажува листа. Во близина на десните канали, ќе треба да го означите полето кое ќе се појави во иднина. Исто така во ова јазиче можете да го промените нумерацијата на каналите што ќе овозможат поудобно користење на програмата. Сепак, вреди да се напомене дека за внесување на имињата на каналите имаат свои.

Што се однесува до поврзувањето на ТВ-тјунер за лаптопи, подобро е да се даде предностуреди со USB интерфејс. Факт е дека Ethernet кабел со чести поврзување и отстранување може да стане неупотреблив, а приемниците со интерфејси DVI и VGA се многу мали. Покрај тоа,уреди со USB интерфејс се практични и лесна за употреба. Општо земено, постапката за инсталирање на ТВ-тјунер за лаптоп не се разликува од неговата поврзаност со стационарен компјутер: се инсталира потребниот софтвер и се поставуваат поставувања.

Како што можете да видите, за да поврзете ТВ тјунер на компјутерот, едноставно со оваа задача може да се справи со секој. Главната работа -при купување таков уред за одредување на видот на неговиот интерфејс. Цените за ТВ-приемниците може да варираат од 20 до 200 долари. Ова сугерира дека купувањето на таков уред ќе чини многу помалку отколку за купување телевизор.