Како е бременоста со близнаци?

Повеќе плодноста е секогаш сериозен стрес за бремената мајка и комплексен тек на бременоста и самата испорака. Бременоста на близнаците се однесува на високо-ризична состојба, а влошувањето на нејзиниот тек се должи на развојот на два ембриона одеднаш. Се разбира, очекувањето на близнаците е секогаш благослов за родителите, но нема да биде неопходно идната мајка да знае за особеностите на таквата "двојна среќа" девет месеци.

На самиот почеток на бременоста, многу е важно да се идентификува повеќепартијата во времето. така што идната мајка и нејзиниот акушец-гинеколог избраа посебна тактика за управување со бременоста и посебен режим за идната мајка.

Бременост со близнаци - 10 карактеристики

  1. Период од седум недели - најопасен  за мама и за деца. Во тоа време близнаците се загрозени - постои ризик од абнормалности и спонтани абортуси. Треба да се забележи дека неиздржливата бременост е утврдена кога дијагнозата не мора да значи смрт на двата ембриони. Бременоста со близнаци, се јавува со компликации бара внимателно внимание на состојбата на до 12 недели, кога ризикот од опасност е намален на трошки и го започнува патот на интензивен развој и раст.
  2. Во близнаци почесто отколку нормално, се најдеабнормална презентација и положба на бебето во матката  (попречно, крзно, итн.), што на крајот води до изборот на овој метод на испорака како царски рез.
  3.   Што се однесува до времето на породување - тие обично се во бременост со близнацизапочнете рано, на 36-37 недели. Границите на истегнување на матката не се неограничени, па децата се раѓаат рано. Но, по правило, по 35 недели близнаците веќе не треба медицинска поддршка, бидејќи децата се раѓаат веќе зрели.
  4. Друга карактеристика епретходно зрее белите дробови кај близнаци. што им овозможува да дишат предвремено раѓање. Покрај тоа, братските близнаци се адаптираат подобро.
  5. Троен тест во листата на сите тестови и студии, кои треба да ја направат бремената мајка  . вклучува проучување на присуството на аномалии и дефекти во развојот и збунето бремена жена не треба. Неговото отстапување од нормалата, го зголемија AFP и HCG природно за време на бременоста со близнаци. Зголемено HCG се должи на присуството на два placentas или една, но многу поголеми по големина, и сè друго, и обезбедува и деца. Се грижи само при низок HCG.
  6. Не е невообичаено, и оваа функција во бременоста со близнаци какополихидроамнион во едно од двете плодови. Во присуство на премостувачки шант (сад) помеѓу плацентите имаат потенцијал да ја испуштат крвта во голем број на едно од плодовите. Што од своја страна доведува до почесто мокрење и раст на детето. Ова на крајот ја генерира разликата во тежината помеѓу децата кои не треба да бидат причина за загриженост, бидејќи второ дете ќе има време да добие тежина по породувањето.
  7. Децата во утробата  - клучен фактор за карактерот на текот на бременоста. Како по правило, поблиску до напуштање, и двете деца се во надолжната положба. Во 50 отсто од сите случаи, со глава надолу, "Џек" е 44 проценти, кошула - шест отсто од случаите (тие, повторно, се најтешки за процесот на раѓање).
  8. Во половина од сите случаи, започнува раѓањето на две децарано излевање на вода кога преостанатата незрелост на грлото на матката. Ситуацијата често се дополнува со слабата работна активност и прекумерната тензија на матката. Со оглед на овој факт, бремената мајка треба да добие специјален лек за подобрување на трудот.
  9. Продолжениот е периодот на обиди при раѓањето на близнаци. Затоа, во природниот процес на породување треба да ги вклучи сите ризици, со цел да се избегне хипоксија на овошје и инфекција на мајките и бебињата. За ова, стимулацијата на трудот пред раѓањето на второто дете, а по раѓањето на нејзината прва врзана и неговата мајчинска и папочна врвца за второто бебе, немаше кислород и хранливи материи. Исто така е спречување на рано одвојување на плацентата за да се спречи крварење.
  10. Кога тежината бебиња помала од 1.800 g  постои ризик да предизвика раѓање траума при нормално раѓање. За да се избегнат ваквите ризици, се доделувацарски рез .